Na teritoriji naše zemlje, u toku prethodne godine otvoren je veliki broj radnji, firmi čija je osnovna delatnost proizvodnja predmeta od dragocenih metala. Prema ovim podacima,dolazi se do zaključka da građani Srbije sve češće u otkup daju svoj nakit i ostale predmeta od zlata, srebra i drugih plemenitih metala.

Ukoliko želite da se na teritoriji naše zemlje bavite jedinom ovakvim poslom, neophodno je da se registrujete kao preduzeće koja u okviru svoje delatnosti ima proizvodnju predmeta od dragocenih metala. Ogroman broj radnji jeste registrovano na ovaj način ali u praksi se bave isključivo otkupo zlata i srebra.

Na osnovu informacija koje se plasiraju po medijima, došlo se do saznanja da se dnevno u okviru jedne zlatare otkupi nekoliko kilograma zlata. Takođe, informacije koje su dobijene od Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija,sugerišu da se zlato izvozi u Austriju.

Otkup zlata kontroliše Direkcija za mere i dragocene metale

Proizvođače predmeta od dragocenih metala, ali i radnje koje se bave otkupm zlata, kontroliše Direkcije za mere i dragocene metale. Kako je rečeno iz direkcije, prethodne godine je pronađen veliki broj radnji koje su ovaj posao radile na ilegalan način. Protiv vlasnika ovih radnji pokrenuti su odgovarajuci postupci.

Share this post on: