Istorijat zalagaonica

Zalagaonica ili Pownbrokerage

Istorijat zalagaonica

Kada je reč o istoriji zalagaonica, ona datira još iz vremena Antičke Grčke i Rimskog carstva. Danas se veliki broj poslova ove vrste zasniva na temeljima rimske jurispodencije. Kako se Rimsko carstvo širilo, tako je i ovaj vid poslovanja uzimao sve više maha. Na istoku je model poslovanja kao što je zalagaonica, bio prisutan još pre 3000 godina i to u Kini.

Postoje dokazi da su Franjevci prvi koji su dozvolili princip rada zalagaonica kao pomoć ugroženoj vrsti kojoj je novac (kredit) bio nephodan. U nastavku se nalazi par činjenica koje svedoče da su zalagaonice još davno postojale.

   • Zalagaonica ili Pownbrokerage je u London stigla davne 1338. godine sa osvajačem Vilijamom.
   • Poznato je da je kralj Edvard III dao u zalog svoje dragocenosti kako bi obezbedio novac koji mu je bio neophodan za rat protiv Francuza.
   • Kralj Henri V je takođe uradio isto 1415. godine
   • Kada je Kristofer Kolumbo kretao na put oko sveta, Kraljica Izabela je morala da položi u zalog svoje dragocenosti kako bi se ova avantura finansirala.

Zalagaonice su takođe služile i za dobrotvorne svrhe.Naime, 1450. godine, od strane Franjevačkih monaha osnovana je zalagaonica koja je davala finansijsku pomoć bez bilo kakvog interesa. Korisnici su umesto kamata pozivani da doniraju crkve. Ovaj vid zalagaonica kasnije se proširio se na celu Evropu.

Simbol zalagaonica

Ono što karakteriše zalagaonice je simbolj u obliku tri sfere. Simbol zalagaonica pripisuje se čuvenoj porodice Medici koja potiče iz Firence. Porodica Medici osnovala je zalagaonicu u Lombardiji, pokrajini u Italiji. Zbog navedenog, ne čudi što se zalagaonice još nazivaju i Lombard.

Zalagaonica u drugim zemljama

Hong Kong sledi praksu na osnovu kineske tradicije, u vidu šalter prodavnice gde kupac, klijent pruža ruku kroz šalter za predmetima. Kupac nema nikakvu vrstu privatnosti.

Pioniri zalagaonica u Indiji su Marvari. Danas je veliki broj uključen u ovaj posao. Posao zalagaonica se obavlja od strane velikog broja agenata, koji se nazivaju Saudagar. Agenti ne rade u prodavnicama (zalagaonicama) već idu od kuće do kuće i motivišu ljude kojima je novac potreban.

Na Tajlandu su zalagaonice takođe veoma popularne. Na Tajlandu zalagaonice se otvaraju privatno ili od strane države.

Kada je reč o savremenom vidu zalagaonica, u bankarskom sektoru poznat je termin Lombardni kredit, koji podrazumeva davanje kredita gde se kao zalog daju određene hartije od vrednosti ( vladine obveznice…)

[carousel_slide id=’8106′]

INVESTICIONO ZLATO

INVESTICIONI CENTAR ZLATA, SREBRA I DIJAMANATA
Investirajte u najpopularniju imovinu na svetu

FLICKR FOTOGRAFIJE