Instrumenti za utrvđivanje vrednosti dijamanta

Instrumenti za utrvđivanje vrednosti dijamanta

Kao što smo već naveli, naša gemološka laboratorija opremljena je najsavremenijim instumentima za procenu i poređenje dijamanata. U ovkiru instrumenata naše laboratorije nalaze se :

   • Mikroskop
   • Refraktometar
   • Instrument za specifičnu težinu
   • Polariskop

Mikroskop

Mikroskop je instrument od izuzetnog značaja za sve gemologe jer se pomoću njega identifikuje i proučava struktura dijamanata i ostalih dragulja. Za razliku od regularnih mikroskopa, stereomikroskopi su znatno moćniji jer sadrže dva okulara i imaju više funkcija.

Refraktometar

Pomoću ovog instrumenta određuje se indeks prelamanja svetlosti u dragulju. Šta je indeks prelamanja? Indeks prelamanja je stepen do koje se svetlost prelama ili usporava kada prolazi kroz objekat, odnosno dijamant.

Instrument za specifičnu težinu

Da bi se dragulj identifikovao, neophodno je odrediti njegovu specifičnu težinu. Odnosno, potrebno je odrediti njegovu gustinu u odnosu na vodu. Za merenje specifične težine primenjuju se dve metode:

    • Postavljanje dragulja u određenu tečnost za poznatom specifičnom težinom
    • Skala koja meri do stotog dela karatnog

Polariskop

Pomoću polariskopa utvrđuje se da li je dijamant ili neki drugi dragulj dvostruko ili pojedinačno retroaktivan. Naime, svetlost koja prolazi kroz dragulje je iskrivljena ili isprekidana. Kod nekih dragulja ova svetlost podeljena je u dva zraka koji imaju različite osobine na svom putu kroz dragulj. To znači da je prelamanje dvostruko.

INVESTICIONO ZLATO

INVESTICIONI CENTAR ZLATA, SREBRA I DIJAMANATA
Investirajte u najpopularniju imovinu na svetu

FLICKR FOTOGRAFIJE