Na Beogradskim ulicama verovatno više ne postoji menjačnica koja pored svog “najpovoljnijeg kursa u Beogradu” u ponudi nema i otkup zlata kao uslugu.  U zadnje vreme, trn u oku su radnje koje se bave jedino otkupom plemenitih metala

Neko bi rekao da je narod tokom devedestig godina prodao sve dragocenosti koje je imao u svom vlasništvu. Međutim, očigledno je da su stanovnici naše zemlje u šteku ostavili još što svedoči i sve veći broj menjačnica i radnji za otkup zlata koje tvrde da posla i dalje ima i to u dobrom obimu.

Otkup zlata u menjačnicama

Ipak, zlatari su ogorčeni na državu koja dozvoljava menjačnicama i drugim manjim radanjama da se igraju sa cenom otkupa zlata i nakta i smatraju da većina ovakvih radnji obmanjuje građane.

Zakon o kontroli plemenitih metala kaže da otkup zlata i trgovinu ostalim plemenitim metalima mogu vršiti jedino oni čija je delatnost proizvodnja dragocenih metala.

Iako možda deluje sumnjivo zato što svakog dana radnje za otkup zlata niču kao pečurke, ipak njihovo poslovanje je legalno ukoliko su prijavljeni kao zlatari. Međutim, sigurno je da postoje oni koji su za sada van državne kontrole, odnosno oni koji rade na crno.

Share this post on: