Tokom godina u kojima kriza nije ni naslućena, na teritoriji naše zemlje kao pečurke nicale su banke. Danas, kada ulazimo u šestu godinu borbe sa recesijom, na svakom koraku otvaraju se radnje za otkup zlata. U nedostatku novca, građani Srbije pribegavaju prodaji svojih dragocenosti kako bi platili struju, telefon, ratu kredita ili čak da prežive mesec dana. Prilikom otkupa zlata, njegova cena je i do tri puta manja po gramu. Veliki broj zlatara cene gram 14-karatnog zlata oko 5.000 dinara.

Otkupom zlata bavi se 880 registrovanih radnji

Kako se navodi u Zakonu, zlato mogu otkupljivati isključivo proizvodjači predmeta od zlata. Prema podacima, trenutno se na teritoriji Srbije nalazi 880 registrovanih radnji za otkup zlata koji jedino i smeju da se bave ovom vrstom posla. Međutim, pitanje je koliki je broj onih koji se ovim poslom bave na crno.

Prema rečima zaposlenih u zlatarama, najčešće se otkup daju dragocenosti koje se više ne upotrebljavaju.Jasno je da je zbog trenutne krize u našoj zemlji, otkup zlata jedna od mera kojoj pribegavaju stanovnici kako bi preživeli i platili svoje račune.

Share this post on: